ABB EQmatic energetski analizator

on
Categories: ABB

Električna energija od ključne je važnosti za poslovanje industrijskih postrojenja te može predstavljati veliki trošak za kompaniju. Osim financijskog troška, velika potrošnja energije dodatno troši prirodne izvore te na kraju doprinosi i globalnom zagrijavanju i klimatskim promjenama. Zato se posvećivanje pažnje kontroliranju potrošnje energije u postrojenjima smatra društveno odgovornim ponašanjem. Pravi sustav za analizu podataka o energiji može u kratkom vremenskom roku dovesti do znatnih ušteda u potrošnji energije.


ABB EQmatic energetski analizator je kompaktno rješenje za praćenje, evidentiranje, vizualizaciju i analizu podataka o energiji i potrošnji s brojila električne energije, plina, vode ili topline putem KNX, M-Bus ili Modbus RU sustava. Web bazirano korisničko sučelje moguće je individualno konfigurirati prema zahtjevima korisnika. Omogućava prepoznavanje „kradljivaca“ električne energije i održivo optimiziranje troškova energije.


Neke od prednosti ABB EQmatic energetskog analizatora su prvenstveno smanjenje troškova i povećana ušteda energije. Također, sustav je podrška prilikom implementacije propisanih sustava upravljanja energijom kao što je ISO 50001. Za računalo nije potreban dodatan softver, a instalacija i puštanje u rad sustava je brza i jednostavna. Integrirati je moguće sve tipove brojila neovisno o proizvođaču (brojila električne energije, plina, vode ili topline) i to putem prilagođene konfiguracije brojila.


Sustav je moguće integrirati u ABB Ability Energy and Asset Manager. Opremljen je funkcijom kontrole opterećenja, mogućnošću alarma i nadzora parametara okoline (QA/S 1.16.1, KNX). Podatke je moguće lokalno pohranjivati ili dijeliti te grafički analizirati putem dijagrama nadzorne ploče. Korisničko sučelje je pojedinačno podesivo.


Puštanje u pogon i rad provode se putem web baziranog korisničkog sučelja. Za detaljno praćenje uređaji nude nekoliko funkcija analize kao što su analiza povijesnih podataka, funkcije referentnih vrijednosti, analiza troškova prema potrošaču, trenutne vrijednosti itd. Konfigurabilna stranica nadzorne ploče pruža brzi pregled najrelevantnijih mjernih podataka i analitičkih grafikona prema potrebama korisnika. Dostupne su različite funkcije izvoza podataka iz sustava za potrebu njihove daljnje obrade i više mogućnosti povezivanja za integraciju u nadzorne sustave kao što su SCADA, BMS i drugi.

Više o ovim proizvodima pogledajte ovdje.