OVR odvodnici prenapona ABB

on
Categories: ABB

OVR odvodnici prenapona (SPD) štite strojeve i uređaje od nepredvidivih i prolaznih situacija prenapona. Razne anomalije rasvjete i električne energije uzrokuju samo 20% prenaponskih incidenata. Najdestruktivniji trenutni naponski udari uzrokovani su munjama i preklapanjem opterećenja.  Udari groma obično nisu pojedinačni, već se sastoje od 4 do 6 udara, a ponekad mogu biti visoki i do 40kA.

Za ostalih 80% prenaponskih udara krive su situacije u samom objektu. Takve situacije mogu biti uzrokovane prekidačkim izvorima napajanja (računala), elektroničkim balastima (rasvjeta zgrade) ili frekvencijskim pretvaračima (klimatizacija, dizala).

Zbog nabrojenih situacija, odvodnici prenapona moraju biti točno odgovarajuće veličine kako bi mogli pružiti odgovarajuću zaštitu.

Veliki prijelazni udari mogu oštetiti tiskane pločice ili uništiti poluvodiče uzrokujući trenutne ili povremene kvarove opreme. Kontinuirana izloženost udarima gotovo sigurno dovodi do kvarova strojeva i uređaja, nepotrebnih zastoja u radu i skupih popravaka.

ABB-ovi OVR odvodnici prenapona pouzdano štite opremu u ovakvim situacijama.

Više vrsta i veličina odvodnika prenapona razlikujemo ovisno o potrebama industrija u kojima se koriste.

Odvodnici tipa I za zaštitu od direktnog udara groma namijenjeni su za ugradnju u glavni razdjelni ormar u zgradi sa sustavima za zaštitu od udara munje. Mogu odvoditi vrlo visoke struje munje. Treba ih upotrebljavati kao dio gromobranskog sustava.

Odvodnici tipa 2 glavni su zaštitni sustavi za sve niskonaponske električne instalacije. Ugrađeni u svaku električnu razvodnu ploču sprječavaju širenje prenapona u električnim instalacijama.

Odvodnici prenapona tipa 3 namijenjeni su za zaštitu pojedinačnih uređaja. Imaju vrlo nizak kapacitet pražnjenja. Postavljaju se kao dodatak drugim uređajima za zaštitu od prenapona.

U kombinacijama tipova 1+2+3 odvodnici se upotrebljavaju u industrijskim objektima gdje je uspostavljen sustav za zaštitu od udara groma

U situacijama kada nema zaštite od udara munje upotrebljavaju se u kombinacijama tipa 2+3.

Proizvode možete pronaći u našem web shopu.